Mitä markkinointipäättäjän pitää tietää IoT:stä?

 

Internet of Things (IoT) on teknologiateollisuuden ja digitalisaation kuumimpia termejä, mutta sinänsä kyse ei ole uudesta asiasta. Aihe on kuitenkin aidosti realisoitumassa kaikilla toimialoilla muutaman merkittävän globaalin trendin ja teknologisen läpimurron myötä. Miksi erityisesti markkinointipäättäjän pitää olla aiheesta hereillä?

Rakkaalla lapsella on monta nimeä: asioiden internet, teollinen internet ja esineiden internet. Sinänsä edellä olevat tarkoittavat samaa asiaa vain IoT:n käyttökohde vaihtelee. Mielelläni itse käytän englanninkielistä lyhennystä, koska se ei liikaa lokeroi aihetta B2B-, B2C- tai C2C-/H2H-kategoriaan. Lisäksi suomenkieliset käännökset unohtavat ihmisen, joka tulee varmasti olemaan monien IoT-käyttökohteiden keskiössä.

Tosi lyhyt katsaus peräpeiliin ja perehdytys aiheeseen lienevät paikallaan. Ensimmäisiä internetiin yhdistettyjä laitteita oli jo paljon aikaa ennen www:tä eli 80-luvun alkupuolella. Esimerkiksi Carnegie Mellon -yliopiston koodaajat seurasivat limuautomaatin varastosaldoa verkon avulla. IoT sinällään on siis vanha keksintö. Aihe on noussut tärkeäksi tällä hetkellä seuraavista syistä johtuen:

  • Nykyteknologia mahdollistaa älyttömän pienien sensorien valmistamisen kustannustehokkaasti, ja niitä voi asentaa mihin tahansa – myös eläimiin ja ihmisiin (10 lähitulevaisuuden käyttökohdetta).
  • IoT perustuu koneiden väliseen kommunikaatioon hyödyntäen pilvilaskentaa, joka mahdollistaa datan nopean, turvallisen ja skaalattavan käsittelyn. Mikään näistä ei ole ollut aiemmin mahdollista, ja on todellakin eri asia yhdistää tietokone yhteen limukoneseen kuin miljardiin ihmiseen.
  • Globaalit megatrendit kuten kaupungistuminen ja internetin mobiilikäyttö muuttavat kuluttajakäyttäytymistä niin nopeasti, että yrityksillä on melkoinen työnsarka vastata asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin ja vaatimuksiin. IoT:n avulla yritykset voivat parantaa nykyistä tarjoomaa ja luoda uusia tuote- ja palvelumahdollisuuksia.
  • IoT tuo liiketoimintaan muun muassa ennustettavuutta, nopeampaa päätöksentekoa, korkeampaa asiakastyytyväisyyttä, tuotantoon tehokkuutta, pienempiä päästöjä ja energiankulutusta sekä tietenkin kilpailuetua.

Markkinointialan päättäjistä 51 % uskoo, että tulevan 4 vuoden aikana IoT muuttaa markkinointiteknologiaa kaikista eniten. Myös 75 % on sitä mieltä, että markkinointiosasto tulee lähivuosina olemaan vastuussa asiakkaan koko elinkaaresta, vaikka vain kolmannes vastaajista on vastuussa tästä tällä hetkellä.

Jos kokonaisvaltaisen asiakaskokemuksen tuottamisen vastuu ajautuu markkinointipäättäjän tontille, hänen pitää myös pystyä vaikuttamaan koko valmistus- ja arvoketjuun. Tämä asettaa paljon osaamis- ja uskallushaasteita sekä yksilöille että organisaatioille. Markkinoijilta odotetaan jo nyt datan analysointitaitoja ja IoT tekee tästä taidosta vain entistä tärkeämpää. Markkinointi muuttuu väistämättä proaktiivisesta reaktiiviseksi, kun asiakkaan sen hetkiseen tarpeeseen voi vastata välittömästi vaikka kotisohvalta käsin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close