Miten 5 megatrendiä ja 3 metatrendiä vaikuttavat liiketoimintaasi 2020-luvulla?

Viime viikolla julkaistu Sitran Megatrendit 2020 -raportti kuvaa Suomen yhteiskuntaan vaikuttavat mega- ja metatrendit. Raportti auttaa yrityksiä ja yksilöitä ymmärtämään tulevaisuutta. Tiivistin toimintaohjeet johtamiseen, markkinointiin ja viestintään, jotta voit tehdä parempia päätöksiä ja vaikuttaa myönteisesti tulevaisuuteesi.

Megatrendi 1: Ekologisella jälleenrakennuksella on kiire. Suomalaisilla yrityksillä on suuri vastuu ja parhaimmat edellytykset vähentää päästöjään. Tietoisuus ei enää riitä vaan nyt vaaditaan tekoja. Koska luonto ei ole resurssi, tee vastuullisuudesta organisaationne ydinarvo ja sopeuta toiminne kestäväksi.

Megatrendi 2: Väestön ikääntyminen ja monimuotoistuminen. Vältä digitalisaation tuomia mielenterveyden haasteita vähentämällä organisaatiosi informaatiotulvaa. Mahdollista keskittymiskyvyn palauttava pitkäjänteinen luova ajattelu. Lisää diversiteettiä, ja palkkaa maahanmuuttajia.

Megatrendi 3: Verkostomainen valta voimistuu. Vuorovaikutuksen ja verkostojen merkitys vahvistuu, mutta kuuntelun ja keskustelujen ohella myös tarve nopeille toimille kasvaa. Varmista organisaatiosi kulttuurissa avoimuus uusille ajattelutavoille.

Megatrendi 4: Teknologia sulautuu kaikkeen. Kun yhä useampi asia automatisoidaan ja vuorovaikutus käydään virtuaalisissa ympäristöissä, teknologian hyödyntäminen edellyttää toimintatapojen muuttamista ja uutta osaamista. Kehitä työntekijöiden teknologiatitaitoja mm. datan eettisestä hyödyntämisestä sekä ymmärrystä algoritmeistä ja tekoälystä.

Megatrendi 5: Talous hakee suuntaa. Kun talouskasvu siirtyy pois länsimaista, työrakenteet muuttuvat ja kiertotalous yleistyy, jatkuvan osaamisen kehittämisen ja uusien organisaatiomallien merkitys korostuu. Tarjoa työntekijöillesi uusia tapoja osallistua työn tekemiseen ja itsensä kehittämiseen. Maksa tuloksista, älä tunneista.

Metatrendi 1: Siirtyminen postnormaaliin aikaan. Hyväksy monimutkaisuus ja kasvata yhteistä ymmärrystä kokonaisuuksista tarinoiden avulla. Suhteuta muutokset ihmisen tasolle.

Metatrendi 2: Tunteiden merkitys. Ihmiset eivät tee rationaalisia päätöksiä. Vaali ja kommunikoi sekä-että-ajattelua niin analyyttisellä kuin tunteen tasolla.

Metatrendi 3: Yhdessä erikseen. Hyperkonnektiivisuuden aikakaudella yhteyksien määrän kasvaessa yksinäisyyden tunne lisääntyy. Kutsu sidosryhmät dialogiin ja päätöksentekoon organisaatiossasi.

Lopuksi, älä unohda toivoa. Yleisin tunne (58%) liittyen ekologiseen kestävyyskriisiin on kiinnostus.

Tämä kirjoitus on julkaistu alunperin LinkedInissä 3.1.2020.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close