5 vinkkiä huomisen markkinointiin

 

Markkinointialaa seuranneena näyttää vahvasti siltä, että markkinointiviestintä tulee jatkossa olemaan monin kerroin monimuotoisempaa, yhä useammin tehottomampaa ja vieläkin vaikeammin ennustettavaa. Miten markkinoijan sitten tulisi mukautua todennäköisesti pienenevään budjettiin ja vaikeammin tavoitettaviin asiakkaisiin?

Peter Drucker sanoi aikanaan: ”markkinoinnin tavoite on tuntea asiakas ja ymmärtää häntä niin hyvin, että palvelu tai tuote myy itse itsensä”. Valitettavasti tämä ei nykyään riitä. Jos et kommunikoi ja rakenna suhdetta asiakkaisiisi, he kyllä löytävät kilpailijasi tai keksivät muita käyttökohteita lompakolleen. Tälläkin hetkellä ottelet kaikkia vaihtoehtoisia kulutus- tai investointikohteita vastaan. Yökerhot taistelevat samoista asiakkaista kuntosalien kanssa ja markkinointikonsultit viilaavat hissipuhetta, jolla voitetaan it-konsultti tai myyntikouluttaja.

#1 Lopeta peesaaminen. Jos kilpailijasi mainostaa Hesarissa, etsi toinen kanava tai keino. Vaarana on nimittäin se, että pyrit pienemmällä budjetilla samaan vaikuttavuuteen, jolloin et panosta riittävästi markkinointiviestinnän suunnitteluun, minkä seurauksena markkinointisi ROMI laskee entisestään. Muista, että yrityspäättäjä on kuluttaja ja vice versa. Yllätä asiakas kanavaratkaisulla. Todiste 1.

#2 Keskity asiakkaaseen. Sitten kun olet oivaltavalla keinolla tavoittanut uuden asiakkaan, aloita luottamuksen rakentaminen kysymällä, pyytämällä, antamalla ja rohkaisemalla. Selvitä miten voit palvella asiakastasi paremmin tai miten hänen kanssa ei ainakaan tulisi toimia. Pyydä palautetta ja kehitä palveluasi sekä viestintääsi. Palkitse vaivasta kuten tuotearvioista ja kehitysideoista. Rohkaise jakamaan ja osallistumaan osoittamalla yhteisösi tuoma lisähyöty kuten heimoutuminen muiden asiakkaidesi ja sidosryhmien kanssa. Ja muista olla henkilökohtaisesti relevantti. Todiste 2.

#3 Yhdistä resurssit ja budjetit. Koska asiakkaasi ei muodosta mielikuvaa brändistäsi vain mediamainonnan seurauksena, miksi panostaisit pelkästään tähän kohtaamiseen asiakkaasi kanssa. Yhdistämällä markkinoinnin, asiakaspalvelun ja IT:n budjetit, resurssit ja prosessit voit tarjota ylivoimaisia asiakaskokemuksia. Aseta yhteinen tavoite liiketoimintasi eri osa-alueille ja mittaa vain sitä, mitä pitää parantaa. Todiste 3.

#4 Tunnista kontaktipisteet. Kun ulkoistat liiketoiminnastasi minkään asiakkaasi kohtaaman osa-alueen kuten verkkokaupan chatin tai kotiinkuljetuksen, muista sitouttaa, kouluttaa ja mitata kumppaniasi asiakaskommunikaatiosta. Brändisi on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki. Kuvaamalla asiakaspolun voit tunnistaa kontaktipisteet ja suunnitella viestit tukemaan myyntiprosessin eri vaiheita. Tällöin myös viestien ajoitus ja osumatarkkuus paranee sekä investointien tuotto nousee. Jokainen hetki on tilaisuus kasvattaa lojaaliutta. Todiste 4.

#5 Yksinkertaista viestisi. Vaikka liike-elämä jatkaa digitalisoitumista ja sinulla on periaatteessa mahdollisuus tavoittaa asiakkaasi milloin tahansa, toistojen määrä ja brändisi kanssa vietetty aika laskee takuuvarmasti. Sisällön kuluttamisesta tulee yhä useammin napostelua vailla keskittymistä. Viestisi on oltava joko ainutlaatuisen mielenkiintoinen, viihdyttävä tai selkeän yksinkertainen. Kuvat ja lyhytvideot ovatkin jo vallanneet sosiaalisen median kanavat, mutta ne tulevat ottamaan jalansijaa myös omissa medioissa kuten kotisivuilla, sähköpostimarkkinoinnissa ja liiketiloissa sekä kaikessa mobiilissa. Todiste 5.

Muita vinkkejä huomisen markkinointiin löydät MARK:n jäsentilaisuuksissa, joita on syksyllä kymmeniä. Tervetuloa!

Juttu on alun perin julkaistu Linkedin-profiilissani 7.4.2015. Kuva on lainattu julkaisuvapaasta kuvapankista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close