Miten Google SGE muuttaa yritysten hakukoneoptimointia ja hakukonemarkkinointia?

Johdanto

Google on jälleen kerran mullistamassa digitaalisen markkinoinnin maailman uusimmalla innovaatiollaan: Google Search Generative Experience (SGE). Tämä uusi ominaisuus on herättänyt huomattavaa kiinnostusta yrittäjien ja markkinointiammattilaisten keskuudessa, sillä se tarjoaa uusia mahdollisuuksia sekä haasteita yritysten löydettävyydelle ja näkyvyydelle kirjoittaa Fonecta tuoreessa artikkelissaan. Mutta mitä Google SGE tarkalleen ottaen on, ja miten se voi muuttaa tapaa, jolla yrityksesi tulee näkyviin Googlen hakutulossivuilla?

Tutustu Googlen läpikäyntiin SGE:stä: A new way to search with generative AI

Mikä on Google SGE?

Google SGE on edistynyt hakukonejärjestelmä, joka käyttää tekoälyä ja koneoppimista ymmärtääkseen käyttäjien monimutkaisia kysymyksiä ja tarjotakseen kattavia vastauksia Google-hakutulossivulla. Sen kyky analysoida ja yhdistellä suuria määriä tietoa reaaliajassa tarkoittaa, että jatkossa hakutulokset ovat entistä tarkempia ja yksilöllisempiä. Tämä muutos ei ole merkittävä ainoastaan käyttäjille, vaan se vaikuttaa myös siihen, miten yritysten tulisi suunnitella SEO- ja hakusanamainontastrategioitaan.

SGE hyödyntää RAGia (Retrieval-augmented generation), eli Google hakee tekoälyn koulutusmateriaalin lisäksi aktiivisesti ajantasaisesta indeksissä olevassa datasta tietoa, jolla täydentää vastauksia. Tämä poikkeaa esim. ChatGPT:stä siinä määrin, että ChatGPT ei opi jatkuvasti päivittyvästä tietokannasta, vaan hyödyntää aina vanhentunutta datasettiä. Tällöin SGE:n tuottama vastaus on vertailussa ajankohtaisempi., taustoitetaan Oikion blogissa 14.11.2023.

Selvyyden vuoksi maksutonta ChatGPT:tä ei muutenkaan kannata käyttää hakukoneena, koska se ei hae tietoa opetusaineistosta ja palauta vastauksia kuten mikään hakukone vaan pyrkii luomaan uutta sisältöä hyödyntämällä opetusaineistoa. Maksullisella ChatGPT:llä voi hakea tietoa netistä, mutta monissa arkisissa tilanteissa esim. yrityksen palveluiden, aukioloaikojen ja yhteystietojen hakemisessa Google on jatkossakin luotettavampi vaihtoehto. ChatGPT:n hyödyt digimarkkinoinnissa ovat muualla kuin tiedonhaussa kuten tieto- ja ajatustyössä.

Google SGE:n vaikutus hakukoneoptimointiin

Perinteiset SEO-strategiat, jotka keskittyvät avainsanojen toistamiseen ja linkkien rakentamiseen, eivät enää ole yhtä tehokkaita Google SGE:n myötä. Nyt on tärkeämpää kuin koskaan luoda laadukasta, informatiivista sisältöä, joka vastaa käyttäjien monimutkaisiin kysymyksiin ja tarpeisiin. Tämä tarkoittaa syvällisempää tutkimusta ja asiakaslähtöisempää lähestymistapaa sisällöntuotannossa.

Hakusanamainonta ja Google SGE

Hakusanamainonta Google SGE:n aikakaudella vaatii hienovaraisempaa lähestymistapaa. Avainsanojen sijaan keskity strategioissa enemmän kysymysten ymmärtämiseen ja kontekstin tarjoamiseen. Mainosten luominen, joka resonoi käyttäjän aikomusten kanssa ja tarjoaa arvokasta tietoa, on avain menestykseen.

Muista tuottaa sisältöä vastaamaan pitkiin, yksilöllisiin ja uusiin hakuihin. Kaikkea sisältöä ei ole pakko julkaista kotisivuilla. Esimerkiksi B2B-yritys voi hyödyntää LinkedIn Pulse -artikkeleita ja tuottaa niitä asiantuntijoiden nimissä, koska nämäkin näkyvät Google-hakutuloksissa erityisesti silloin, kun hakuun ei löydy muualta vastausta. B2C-liiketoiminnassa ja fyysisten toimipisteiden yrityksissä (myös B2B) kannattaa hyödyntää Google-yritysprofiileja – luoda niihin UKK-tyyppisiä sisältöjä, kuvata yksityiskohtaisesti palveluita ja kerätä proaktiivisesti asiakaspalautteita.

Google-yritysprofiilin merkitys SGE:ssä

Google-yritysprofiili on entistä tärkeämpi Google SGE:n myötä. Varmista, että yritysprofiilisi on ajan tasalla, sisältää tarkan sijainnin, aukioloajat ja yksityiskohtaisen kuvaus palveluistasi tai tuotteistasi. SGE voi käyttää tätä tietoa tarjotakseen käyttäjille entistä räätälöidympiä hakutuloksia.

Kannusta asiakkaitasi jättämään arvosteluja Google-yritysprofiiliisi ja muista vastata jokaiseen arvosteluun. Tämä on erityisen tärkeää yrityksen hakukonelöydettävyydessä, koska Google SGE nostaa vastauksissaan asiakkaiden jättämiä aitoja arvosteluja.

Tulevaisuuden näkymät

Google SGE edustaa merkittävää askelta eteenpäin hakukoneiden kehityksessä. Yritysten on mukautettava strategioitaan pysyäkseen mukana tässä muutoksessa. Tulevaisuudessa voimme odottaa näkevämme entistä älykkäämpiä ja kontekstuaalisempia hakukoneita, jotka tarjoavat yhä tarkempia ja hyödyllisempiä tuloksia.

Milloin Google SGE julkaistaan? Tästä ei vielä ole tarkkaa tietoa, mutta Google itse on ilmoittanut tavoittelevansa alkuvuotta 2024. Jotkut digimarkkinoinnin asiantuntijat ovat spekuloineet julkaisun perumsita, mutta yleinen mielipide on päinvastainen. Google SGE:tä on voinut testata jo 120 maassa (ei Euroopassa) loppuvuodesta 2023 asti Google Search Labs -sivustolla. Koska Google on panostanut SGE:hen valtavasti, julkaisu on hyvin todennäköistä – vain aikataulu on vielä auki.


Discover more from Terho Tirkkonen

Subscribe to get the latest posts to your email.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Terho Tirkkonen

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Lue lisää

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close